Uniwersytet Warszawski / Wydział Nauk Politycznych i Studiów Międzynarodowych / Instytut Nauk Politycznych

Undergraduate Programme in Internal Security (bezpieczeństwo wewnętrzne), stacjonarne, pierwszego stopnia

Poziom kształcenia: I stopnia Forma studiów: stacjonarne Czas trwania: 3 lata

   powrót
Spis treści:

Kierunki i specjalności

Jednostki prowadzące

Zapisy

od 2999-01-01 do 2999-01-01

Język wykładowy

angielski

Opis

 

Minimalna liczba osób przyjętych (w ramach wszystkich ścieżek kwalifikacji) będąca warunkiem uruchomienia studiów:

Podstawowym celem kształcenia na kierunku bezpieczeństwo wewnętrzne, jest realizacja zapotrzebowania na specjalistyczną wiedzę i praktyczne przygotowanie specjalistów (funkcjonariuszy, urzędników, doradców) w zakresie bezpieczeństwa państwa i utrzymania porządku publicznego. Studia stanowią istotne wzbogacenie nowoczesnej, skierowanej ku wyzwaniom współczesnego państwa, oferty dydaktycznej Uniwersytetu Warszawskiego. Program kształcenia łączy walory klasycznych studiów uniwersyteckich, dających stosowną podbudowę teoretyczną (realizowaną głównie w pierwszych semestrach studiów) i metodologiczną z odpowiedzią na konieczność kształcenia w wyspecjalizowanych, praktycznych dziedzinach dotyczących bezpieczeństwa jednostki, społeczności oraz instytucji związanych z funkcjonowaniem władzy publicznej (przedmioty o charakterze praktycznym skupione są głównie na drugim i trzecim roku studiów).

Do zakładanych celów należy:

- przygotowanie wykwalifikowanej kadry funkcjonariuszy państwa (zatrudnionych w administracji rządowej i samorządowej), zdolnych do prowadzenia spraw państwa, społeczności lokalnych i regionalnych oraz obywateli w stanach zagrożeń, szczególnie przygotowanych do zarządzania w sytuacjach kryzysowych i w zakresie komunikacji społecznej w sytuacji zagrożeń;

- przygotowanie wykwalifikowanej kadry dbającej o bezpieczeństwo działalności gospodarczej (m.in. w zakresie ochrony własności, ochrony mienia, ochrony komunikacji itp.);

- przygotowanie wykwalifikowanej kadry dla III sektora (organizacji pozarządowych) podejmującego coraz częściej sprawy z zakresu bezpieczeństwa społeczności lokalnych, bezpieczeństwa ekologicznego, szkoleń w zakresie zapobiegania przestępczości, praw człowieka w stanach różnorakich zagrożeń, działalności sekt i grup ekstremistycznych itp.;

- wspomożenie służb państwowych (m.in. policji, służb celnych, straży granicznej) w podnoszeniu kwalifikacji zawodowych ich funkcjonariuszy w warunkach postępujących zmian prawnych i konieczności dogłębnej analizy pojawiających się zagrożeń nowego typu (np. terroryzmu, cyberterroryzmu, ekologicznych, nielegalnej migracji);

- zapewnienia studentom na studiach I stopnia dostatecznej podstawy z zakresu szeroko pojmowanych nauk społecznych jak i specjalistycznej, niezbędnej do podjęcia przez nich studiów II stopnia.

Absolwent kierunku bezpieczeństwo wewnętrzne posiadać będzie wiedzę z zakresu zagadnień społecznych i prawnych, dzięki którym będzie mieć umiejętność analizy zjawisk związanych z bezpieczeństwem w skali globalnej, państwowej, regionalnej i lokalnej. Będzie znać pozycję ustrojową, zadania i zasady funkcjonowania centralnych i terenowych organów władzy publicznej, w szczególności odpowiedzialnych za bezpieczeństwo wewnętrzne. Absolwent posiadać będzie wiedzę z zakresu wszystkich najważniejszych dziedzin bezpieczeństwa państwa (np. bezpieczeństwa społecznego, ustrojowo-politycznego, ekologicznego, kulturowego) oraz umiejętności i kompetencje społeczne pozwalające na wykorzystanie zdobytej wiedzy w praktyce współżycia społecznego oraz zawodowej. Absolwent będzie posiadał umiejętności rozwiązywania podstawowych problemów zawodowych, samodzielności i odpowiedzialności w działaniach oraz umiejętność pracy zespołowej. Będzie on miał kompetencje niezbędne do kierowania zespołami ludzkimi oraz umiejętność zbierania, hierarchizowania, przetwarzania i przekazywania informacji. Szczególną rolę odgrywać będą w tej mierze praktyki zawodowe, przewidziane na 160 godzin. Będą one realizowane w różnego rodzaju instytucjach administracji publicznej, służbach, strażach, inspekcjach i instytucjach ochrony prawnej, organizacjach pozarządowych i mediach. Odbywanie praktyk gwarantowane będzie przez zawierane z poszczególnymi podmiotami umowy. Absolwent powinien opanować nowożytny język obcy na poziomie biegłości B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy. Absolwent będzie też przygotowany do podjęcia studiów II stopnia zarówno na kierunku bezpieczeństwo wewnętrzne, jak i na innych rodzajach studiów w obszarze nauk społecznych.

Zasady kwalifikacji

O przyjęcie na studia mogą ubiegać się osoby, które ukończyły szkołę średnią w Polsce lub innym państwie i posiadają dokument uprawniający do podjęcia studiów wyższych. Studia są prowadzone w języku angielskim – kandydat powinien znać język angielski w stopniu umożliwiającym naukę w tym języku.

Zasady kwalifikacji dla kandydatów z polską nową maturą (od roku 2005)

Kandydaci są przyjmowani na studia na podstawie złożenia wymaganych dokumentów:

  1. Świadectwo dojrzałości (kopia poświadczona przez UW);
  2. Podanie o przyjęcie na studia – wydruk z IRK;
  3. Podanie o wydanie Elektronicznej Legitymacji Studenckiej (ELS) – wydruk z IRK łącznie z podaniem o przyjęcie na studia (po wprowadzeniu zdjęcia w formie elektronicznej);
  4. Kopia dokumentu tożsamości, na postawie którego dokonano rejestracji w systemie IRK;
  5. Pisemne zobowiązanie do regularnego opłacania czesnego;
  6. Potwierdzenie uiszczenia opłaty administracyjnej w przypadku jej wnoszenia za granicą (po dokonaniu  rejestracji);
  7. Zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do podjęcia studiów wyższych, z tłumaczeniem jeśli wydane zostało w innym jezyku niż polski (w przypadku cudzoziemców);
  8. Kserokopia potwierdzenia legalizacji pobytu na terytorium Polski (w przypadku cudzoziemców);
  9. Certyfikat potwierdzający znajomość języka angielskiego na poziomie minimum B2 lub inny równoważny dokument zgodny z rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 października 2006 r. w sprawie podejmowania i odbywania przez cudzoziemców studiów i szkoleń oraz ich uczestniczenia w badaniach naukowych i pracach rozwojowych z późniejszymi zmianami.   Honorowane certyfikaty jezykowe

Gdy liczba kandydatów będzie większa niż limit miejsc, kandydaci będą kwalifikowani na podstawie średniej ocen ze wszystkich przedmiotów zdawanych na maturze.

Wynik końcowy to liczba punktów w przedziale od 0 do 100.

Minimalna liczba punktów wymagana do zakwalifikowania na studia: 35 pkt.

Zasady kwalifikacji dla kandydatów ze starą maturą

Kandydaci są przyjmowani na studia na podstawie złożenia wymaganych dokumentów:

  1. Świadectwo dojrzałości (kopia poświadczona przez UW);
  2. Podanie o przyjęcie na studia – wydruk z IRK;
  3. Podanie o wydanie Elektronicznej Legitymacji Studenckiej (ELS) – wydruk z IRK łącznie z podaniem o przyjęcie na studia (po wprowadzeniu zdjęcia w formie elektronicznej);
  4. Kopia dokumentu tożsamości, na postawie którego dokonano rejestracji w systemie IRK;
  5. Pisemne zobowiązanie do regularnego opłacania czesnego;
  6. Potwierdzenie uiszczenia opłaty administracyjnej w przypadku jej wnoszenia za granicą (po dokonaniu  rejestracji);
  7. Zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do podjęcia studiów wyższych, z tłumaczeniem jeśli wydane zostało w innym jezyku niż polski (w przypadku cudzoziemców);
  8. Kserokopia potwierdzenia legalizacji pobytu na terytorium Polski (w przypadku cudzoziemców);
  9. Certyfikat potwierdzający znajomość języka angielskiego na poziomie minimum B2 lub inny równoważny dokument zgodny z rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 października 2006 r. w sprawie podejmowania i odbywania przez cudzoziemców studiów i szkoleń oraz ich uczestniczenia w badaniach naukowych i pracach rozwojowych z późniejszymi zmianami.   Honorowane certyfikaty jezykowe

Gdy liczba kandydatów będzie większa niż limit miejsc, kandydaci będą kwalifikowani na podstawie średniej ocen ze wszystkich przedmiotów zdawanych na maturze.

Wynik końcowy to liczba punktów w przedziale od 0 do 100.

Minimalna liczba punktów wymagana do zakwalifikowania na studia: 35 pkt.

Zasady kwalifikacji dla kandydatów z Maturą Europejską

Kandydaci są przyjmowani na studia na podstawie złożenia wymaganych dokumentów:

  1. Dyplom EB (kopia poświadczona przez UW);
  2. Podanie o przyjęcie na studia – wydruk z IRK;
  3. Podanie o wydanie Elektronicznej Legitymacji Studenckiej (ELS) – wydruk z IRK łącznie z podaniem o przyjęcie na studia (po wprowadzeniu zdjęcia w formie elektronicznej);
  4. Kopia dokumentu tożsamości, na postawie którego dokonano rejestracji w systemie IRK;
  5. Pisemne zobowiązanie do regularnego opłacania czesnego;
  6. Potwierdzenie uiszczenia opłaty administracyjnej w przypadku jej wnoszenia za granicą (po dokonaniu  rejestracji);
  7. Zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do podjęcia studiów wyższych, z tłumaczeniem jeśli wydane zostało w innym jezyku niż polski (w przypadku cudzoziemców);
  8. Kserokopia potwierdzenia legalizacji pobytu na terytorium Polski (w przypadku cudzoziemców);
  9. Certyfikat potwierdzający znajomość języka angielskiego na poziomie minimum B2 lub inny równoważny dokument zgodny z rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 października 2006 r. w sprawie podejmowania i odbywania przez cudzoziemców studiów i szkoleń oraz ich uczestniczenia w badaniach naukowych i pracach rozwojowych z późniejszymi zmianami.   Honorowane certyfikaty jezykowe

Gdy liczba kandydatów będzie większa niż limit miejsc, kandydaci będą kwalifikowani na podstawie średniej ocen ze wszystkich przedmiotów zdawanych na maturze.

Wynik końcowy to liczba punktów w przedziale od 0 do 100.

Minimalna liczba punktów wymagana do zakwalifikowania na studia: 35 pkt.

Ważne informacje na temat odpowiedników poziomów egzaminów w ramach matur IB i EB. >> Otwórz stronę! <<

Zasady kwalifikacji dla kandydatów Maturą Międzynarodową

Kandydaci są przyjmowani na studia na podstawie złożenia wymaganych dokumentów:

  1. Dyplom IB (kopia poświadczona przez UW);
  2. Podanie o przyjęcie na studia – wydruk z IRK;
  3. Podanie o wydanie Elektronicznej Legitymacji Studenckiej (ELS) – wydruk z IRK łącznie z podaniem o przyjęcie na studia (po wprowadzeniu zdjęcia w formie elektronicznej);
  4. Kopia dokumentu tożsamości, na postawie którego dokonano rejestracji w systemie IRK;
  5. Pisemne zobowiązanie do regularnego opłacania czesnego;
  6. Potwierdzenie uiszczenia opłaty administracyjnej w przypadku jej wnoszenia za granicą (po dokonaniu  rejestracji);
  7. Zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do podjęcia studiów wyższych, z tłumaczeniem jeśli wydane zostało w innym jezyku niż polski (w przypadku cudzoziemców);
  8. Kserokopia potwierdzenia legalizacji pobytu na terytorium Polski (w przypadku cudzoziemców);
  9. Certyfikat potwierdzający znajomość języka angielskiego na poziomie minimum B2 lub inny równoważny dokument zgodny z rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 października 2006 r. w sprawie podejmowania i odbywania przez cudzoziemców studiów i szkoleń oraz ich uczestniczenia w badaniach naukowych i pracach rozwojowych z późniejszymi zmianami.    Honorowane certyfikaty jezykowe

Gdy liczba kandydatów będzie większa niż limit miejsc, kandydaci będą kwalifikowani na podstawie średniej ocen ze wszystkich przedmiotów zdawanych na maturze.

Wynik końcowy to liczba punktów w przedziale od 0 do 100.

Minimalna liczba punktów wymagana do zakwalifikowania na studia: 35 pkt.

Ważne informacje na temat odpowiedników poziomów egzaminów w ramach matur IB i EB. >> Otwórz stronę! <<

Zasady kwalifikacji dla kandydatów z dyplomem zagranicznym

Kandydaci są przyjmowani na studia na podstawie złożenia wymaganych dokumentów:

  1. Świadectwo maturalne uzyskane za granicą lub inny dokument uprawniający do podjęcia studiów wyższych (kopia poświadczona przez UW) oraz:
    • poświadczenie w formie legalizacji lub apostille, jeżeli dokument został wydany przez instytucję działającą w systemie edukacji państwa będącego stroną Konwencji Haskiej z 264 dnia 5 października 1961 r. znoszącej wymóg legalizacji zagranicznych dokumentów urzędowych (Dz. U. z 2005 r. Nr 112, poz. 938 i 939);
    • tłumaczenie przysięgłe świadectwa na język polski (jeśli zostało sporządzone w języku obcym); w szczególnych przypadkach dopuszczalne jest świadectwo w języku angielskim lub jego tłumaczenie przysięgłe na język  angielski
    • zaświadczenie o nostryfikacji, jeśli zachodzi taka konieczność     więcej
  2. Podanie o przyjęcie na studia – wydruk z IRK;
  3. Podanie o wydanie Elektronicznej Legitymacji Studenckiej (ELS) – wydruk z IRK łącznie z podaniem o przyjęcie na studia (po wprowadzeniu zdjęcia w formie elektronicznej);
  4. Kopia dokumentu tożsamości, na postawie którego dokonano rejestracji w systemie IRK;
  5. Pisemne zobowiązanie do regularnego opłacania czesnego;
  6. Potwierdzenie uiszczenia opłaty administracyjnej w przypadku jej wnoszenia za granicą (po dokonaniu  rejestracji);
  7. Zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do podjęcia studiów wyższych, z tłumaczeniem jeśli wydane zostało w innym jezyku niż polski (w przypadku cudzoziemców);
  8. Kserokopia potwierdzenia legalizacji pobytu na terytorium Polski (w przypadku cudzoziemców);
  9. Certyfikat potwierdzający znajomość języka angielskiego na poziomie minimum B2 lub inny równoważny dokument zgodny z rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 12 października 2006 r. w sprawie podejmowania i odbywania przez cudzoziemców studiów i szkoleń oraz ich uczestniczenia w badaniach naukowych i pracach rozwojowych z późniejszymi zmianami.    Honorowane certyfikaty jezykowe

Gdy liczba kandydatów będzie większa niż limit miejsc, kandydaci będą kwalifikowani na podstawie średniej ocen ze wszystkich przedmiotów zdawanych na maturze.

Wynik końcowy to liczba punktów w przedziale od 0 do 100.

Minimalna liczba punktów wymagana do zakwalifikowania na studia: 35 pkt.

Ulgi w postępowaniu kwalifikacyjnym

Jednostka nie przewiduje ulg w postępowaniu kwalifikacyjnym.

Miejsce ogłoszenia wyników

Ogłoszenie wyników: 27 kwietnia 2018 r.

Wysokość czesnego

Studia są płatne - wysokość opłat za studia

Dodatkowe informacje

Przyjmowanie dokumentów: 15 lutego - 11 maja 2018 r.

Znajdź nas na mapie: Instytut Nauk Politycznych