• zaloguj się
  • utwórz konto

Studia wspólne

zmień rekrutację anuluj wybór

Oferta prezentowana na tej stronie ograniczona jest do wybranej rekrutacji. Jeśli chcesz zobaczyć resztę oferty, wybierz inną rekrutację.

Master in Food Systems, stacjonarne, drugiego stopnia

Szczegóły
Kod S2-MFS
Jednostka organizacyjna Wydział Zarządzania
Kierunek studiów Master in Food Systems
Forma studiów Stacjonarne
Poziom kształcenia Drugiego stopnia
Profil studiów ogólnoakademicki
Języki wykładowe angielski
Limit miejsc 15
Czas trwania 2 lata
Adres komisji rekrutacyjnej rekrutacja@wz.uw.edu.pl
tel. (22) 55-34-190
Adres WWW https://wydzialzarzadzania.wz.uw.edu.pl/
Wymagany dokument
  • Wykształcenie wyższe
  Zadaj pytanie
Obecnie nie trwają zapisy.

(pokaż minione tury)

Limit miejsc: 15, w tym: 5 miejsc w I turze oraz 10 miejsc w II turze.

Kierunek prowadzony w ramach konsorcjum EIT FOOD ivzw oraz Uniwersytetu Warszawskiego, Universität Hohenheim, University of Reading, Università degli Studi di Torino – projekt: MSc programme

Studia Master In Food Systems (MFS) prowadzone są w dyscyplinie Nauki o Zarządzaniu i Jakości (dyscyplina wiodąca, Nauki Społeczne) oraz Technologia Żywności i Żywienia (dyscyplina uzupełniająca, Nauki Rolnicze).

Studia obejmują 4 semestry. Zajęcia odbywać się będą:

  • w I i IV semestrze na Wydziale Zarządzania UW, ul Szturmowa 1/3
  • w II i III semestrze na wybranej uczelni partnerskiej: University of Reading, Università degli Studi di Torino, Universität Hohenheim.

Studia są płatne. Istnieje możliwość ubiegania się o stypendium.

Master in Food Systems to zintegrowany program studiów magisterskich oferowany przez Wydział Zarządzania we współpracy z wymienionymi wyżej uniwersytetami partnerskimi. Celem programu jest przekazanie pogłębionej wiedzy o zarządzaniu łańcuchem wartości w systemie żywnościowym. Studenci pobierają naukę łącznie na 3 uniwersytetach, zaczynając (i kończąc) na Wydziale Zarządzania UW. Każda instytucja akademicka oferuje bloki semestralne skoncentrowane na różnych obszarach systemu żywności. Moduły łączą wykłady online i offline ze studiami przypadków, współtworzeniem i rozwiązywaniem problemów, opracowywaniem biznesplanu i pracą magisterską. Na każdym semestrze studenci realizują moduły oferowane stacjonarnie przez daną uczelnię oraz jeden moduł wspólny dla studentów ze wszystkich uczelni partnerskich. W I semestrze jest to moduł „Wprowadzenie do systemu żywnościowego” (w formacie SPOC - specjalistyczny prywatny kurs online), który ułatwi wybór ścieżki mobilności. Na II i III semestrze są to moduły wyjazdowe (kilkudniowe) w formie wykładów i warsztatów. IV semestr jest w całości poświęcony pracy magisterskiej i projektowi badawczemu do pracy magisterskiej. Student otrzymuje dyplom Uniwersytetu Warszawskiego ze stopniem magistra oraz suplement z opisem przebytej ścieżki.

Studenci realizują efekty kształcenia w zakresie wiedzy umiejętności i kompetencji skutkujące następującą sylwetką absolwenta

Absolwent w zakresie wiedzy:

  • Posiada pogłębioną wiedzę o charakterze dyscypliny „nauki o zarządzaniu i jakości” i jej miejscu w systemie nauk społecznych oraz o jej przedmiotowych i metodologicznych powiązaniach z innymi dyscyplinami naukowymi w tym z dyscypliną technologii żywności i żywienia.
  • Zna i rozumienie w stopniu pogłębionym terminologię i metodologię badań w zakresie dyscypliny nauki o zarządzaniu i jakości oraz w dyscyplinie technologii żywności i żywienia.
  • Zna i rozumie fundamentalne dylematy współczesnej cywilizacji związane z systemem żywnościowym, w tym zarządzaniem innowacjami i nowymi technologiami, marketingiem a także produkcją i konsumpcją.
  • Zna procedury i praktyki efektywnego zarządzania organizacjami w systemach żywnościowych.

Absolwent w zakresie umiejętności:

  • Potrafi wykorzystać teorię dyscypliny nauk o zarządzaniu i jakości, technologii żywności i żywienia oraz nauk komplementarnych do rozpoznawania, diagnozowania i rozwiązywania problemów związanych z kluczowymi funkcjami w organizacji w systemach żywnościowych
  • Potrafi prawidłowo interpretować złożone i nietypowe zjawiska społeczne, polityczne, prawne, ekonomiczne, technologiczne i ich wpływ na funkcjonowanie organizacji w sektorze żywnościowym i całości gospodarki.
  • Potrafi samodzielnie i zespołowo przygotować analizy, diagnozy i raporty dotyczące złożonych i nietypowych problemów.
  • Posiada pogłębioną umiejętności przygotowywania wystąpień ustnych i prowadzenia debat z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych i różnych źródeł.
  • Umie posługiwać się językiem obcym na poziomie B2+ oraz umie stosować specjalistyczną terminologię w opracowaniach pisemnych i wystąpieniach ustnych.
  • Posiada umiejętność współdziałania, pracowania i kierowania w grupie
  • Rozumie potrzebę uzupełniania i doskonalenia nabytej wiedzy i umiejętności

Absolwent w zakresie kompetencji społecznych:

  • Potrafi dokonywać ocen krytycznych do złożonych sytuacji i zjawisk związanych z funkcjonowaniem organizacji, sektora i całej gospodarki.
  • Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w wymiarze globalnym.
  • Wykazuje wrażliwość na kwestie etyczne, społeczne oraz na różnice kulturowe i jest gotów do rozwijania branżowych standardów etycznych.

Możliwości zatrudnienia

Wśród potencjalnych stanowisk znajdują się te związane z marketingiem, zarządzaniem produkcją i logistyką, projektowaniem rozwiązań optymalizujących procesy produkcyjne i logistyczne, produkt-developerzy, analitycy szeroko pojętego sektora rolno spożywczego, konsultanci i doradcy, specjaliści ds. zapewniania jakości produktów żywnościowych, konsultanci d.s. zarządzania bezpieczeństwem żywności. Studia będą promować przedsiębiorczość oraz samozatrudnianie poprzez wspomaganie rozwoju start-upów.

Aplikacja na studia TYLKO przez stronę: https://mfs-apply.eitfood.eu/

kontakt: mfs@wz.uw.edu.pl

 


Limit miejsc

 5 miejsc w pierwszej turze rekrutacji

 10 miejsc w drugiej turze*

*w przypadku niewypełnienia limitu miejsc po drugiej turze odbędzie się trzecia tura rekrutacji

 

Zasady kwalifikacji dla kandydatów z dyplomem polskim oraz dyplomem zagranicznym

Rekrutacja obejmuje:

  • poziom konsorcjalny: etap I i II
  • poziom lokalny (UW): etap III

Etap I - Kwalifikacja – poziom konsorcjalny

Kwalifikacja obejmuje złożenie przez kandydata wniosku na stronie konsorcjum: https://mfs-apply.eitfood.eu/

Dokumentacja wniosku obowiązkowo obejmuje:

  1. Potwierdzenie znajomości języka angielskiego na poziomie nie niższym niż w przypadku studiów w języku angielskim na Uniwersytecie Warszawskim (zgodnie z wymogami określonymi w uchwale rekrutacyjnej). Szczegółowe informacje są dostępne na stronie konsorcjum https://mfs-apply.eitfood.eu.
  2. Ukończony co najmniej pierwszy stopień studiów (licencjacki, magisterski, inżynierski lub równorzędny) uprawniający do podjęcia studiów na poziomie magisterskim; dyplom z nauk rolniczych, nauk biologicznych / przyrodniczych, nauk o żywności, chemii, bezpieczeństwa żywności, żywienia i / lub ekonomii lub zarządzania. Odpowiednie stopnie naukowe z innych dziedzin mogą być rozpatrywane przez komisję rekrutacyjną indywidualnie dla każdego przypadku.

Punktacja w I etapie kwalifikacji przyznawana jest na podstawie:

  1. końcowej oceny GPA/ średniej ocen ze studiów ukończonych przez kandydata;
  2. oceny potencjału przedsiębiorczego kandydata, dokonanej na podstawie wypełnionego przez niego formularza.

W formularzu zgłoszeniowym kandydaci proszeni są o podanie przykładów swojej kreatywności, radzenia sobie w trudnych i stresujących sytuacjach w dążeniu do celu, radzenia sobie w sytuacjach niejednoznacznych, umiejętności krytycznego myślenia. Formularz należy wypełnić zgodnie z wytycznymi podanymi na portalu aplikacyjnym MFS - https://mfs-apply.eitfood.eu.

Na rozmowę zaproszeni zostaną tylko kandydaci, którzy uzyskają minimalną liczbę punktów wskazaną na https://mfs-apply.eitfood.eu.

Na podstawie punktów uzyskanych w pierwszym etapie tworzona jest lista rankingowa, sporządzana według malejącej liczby punktów.

Etap II – rozmowa kwalifikacyjna – poziom konsorcjalny

Liczba kandydatów przechodzących do drugiego etapu (rozmowy kwalifikacyjnej) nie będzie większa niż dwukrotność ostatecznej liczby wolnych miejsc na kursach.

Rozmowa przeprowadzona w języku angielskim zweryfikuje następujące kryteria (szczegółowe wytyczne zostaną zamieszczone na https://mfs-apply.eitfood.eu/):

  • umiejętności komunikacyjne w języku angielskim (zrozumiałość leksykalna, płynność, wkład w strukturyzację rozmowy, umiejętność wykorzystania strategii komunikacyjnych),
  • potencjał przedsiębiorczości (kreatywność, umiejętność radzenia sobie w trudnych lub stresujących sytuacjach, umiejętność radzenia sobie z wieloznacznością, umiejętność krytycznego myślenia),
  • wiedza o systemie żywnościowym (ogólna wiedza o branży spożywczej, świadomość problemów społecznych związanych z żywnością i żywieniem, specyfika produkcji żywności, przetwórstwa i produktów spożywczych).

Lista rankingowa jest tworzona na podstawie sumy punktów z obu etapów kwalifikacji.
Maksymalna liczba punktów do zdobycia na dwóch etapach: 100.
Minimalna liczba punktów ogłoszona jest na stronie konsorcjalnej https://mfs-apply.eitfood.eu

Etap III Postępowanie kwalifikacyjne na Uniwersytecie Warszawskim

Na podstawie punktów zdobytych w postępowaniu konsorcjalnym sporządzana jest lista rankingowa według malejącej liczby punktów, na podstawie której kandydaci będą kwalifikowani na studia na Uniwersytecie Warszawskim w ramach obowiązującego limitu miejsc.

 

Terminy

Ogłoszenie wyników: 22 lipca 2024 r.

Przyjmowanie dokumentów: 

  • I termin: 24-25 lipca 2024 r.
  • II termin (w przypadku niewypełnienia limitu miejsc w pierwszym terminie): 21-23 sierpnia 2024 r.
  • III termin (w przypadku niewypełnienia limitu miejsc w pierwszym terminie): 28-30 sierpnia 2024 r.
  • kolejne termny wyznaczone przez komisje rekrutacyjną

Powyższe terminy odnoszą się do rejestracji w systemie IRK UW i dotyczą wyłącznie osób, które chcą podjąć studia na Uniwersytecie Warszawskim oraz pomyślnie przejdą postępowanie kwalifikacyjne na etapie konsorcjalnym. W celu przystąpienia do postępowania kwalifikacyjnego w konsorcjum kandydaci rejestrują się i składają wnioski zgodnie z terminarzem i zasadami opisanymi na stronie: https://mfs-apply.eitfood.eu/.

 

Opłaty

Opłata za wydanie legitymacji studenckiej (ELS)

Studia są płatne - wysokość opłat za studia

 

Wymagane dokumenty

Lista dokumentów wymaganych do złożenia w formie papierowej w przypadku zakwalifikowania na studia

 

Dodatkowe informacje

Znajdź nas na mapie: Wydział Zarządzania