Master in Food Systems, stacjonarne, drugiego stopnia
W mocy od: 1 lipca 2024
Zasady kwalifikacji
Limit miejsc
5 miejsc w pierwszej turze rekrutacji
10 miejsc w drugiej turze*
*w przypadku niewypełnienia limitu miejsc po drugiej turze odbędzie się trzecia tura rekrutacji
Zasady kwalifikacji dla kandydatów z dyplomem polskim oraz dyplomem zagranicznym
Rekrutacja obejmuje:
- poziom konsorcjalny: etap I i II
- poziom lokalny (UW): etap III
Etap I - Kwalifikacja – poziom konsorcjalny
Kwalifikacja obejmuje złożenie przez kandydata wniosku na stronie konsorcjum: https://mfs-apply.eitfood.eu/
Dokumentacja wniosku obowiązkowo obejmuje:
- Potwierdzenie znajomości języka angielskiego na poziomie nie niższym niż w przypadku studiów w języku angielskim na Uniwersytecie Warszawskim (zgodnie z wymogami określonymi w uchwale rekrutacyjnej). Szczegółowe informacje są dostępne na stronie konsorcjum https://mfs-apply.eitfood.eu.
- Ukończony co najmniej pierwszy stopień studiów (licencjacki, magisterski, inżynierski lub równorzędny) uprawniający do podjęcia studiów na poziomie magisterskim; dyplom z nauk rolniczych, nauk biologicznych / przyrodniczych, nauk o żywności, chemii, bezpieczeństwa żywności, żywienia i / lub ekonomii lub zarządzania. Odpowiednie stopnie naukowe z innych dziedzin mogą być rozpatrywane przez komisję rekrutacyjną indywidualnie dla każdego przypadku.
Punktacja w I etapie kwalifikacji przyznawana jest na podstawie:
- końcowej oceny GPA/ średniej ocen ze studiów ukończonych przez kandydata;
- oceny potencjału przedsiębiorczego kandydata, dokonanej na podstawie wypełnionego przez niego formularza.
W formularzu zgłoszeniowym kandydaci proszeni są o podanie przykładów swojej kreatywności, radzenia sobie w trudnych i stresujących sytuacjach w dążeniu do celu, radzenia sobie w sytuacjach niejednoznacznych, umiejętności krytycznego myślenia. Formularz należy wypełnić zgodnie z wytycznymi podanymi na portalu aplikacyjnym MFS - https://mfs-apply.eitfood.eu.
Na rozmowę zaproszeni zostaną tylko kandydaci, którzy uzyskają minimalną liczbę punktów wskazaną na https://mfs-apply.eitfood.eu.
Na podstawie punktów uzyskanych w pierwszym etapie tworzona jest lista rankingowa, sporządzana według malejącej liczby punktów.
Etap II – rozmowa kwalifikacyjna – poziom konsorcjalny
Liczba kandydatów przechodzących do drugiego etapu (rozmowy kwalifikacyjnej) nie będzie większa niż dwukrotność ostatecznej liczby wolnych miejsc na kursach.
Rozmowa przeprowadzona w języku angielskim zweryfikuje następujące kryteria (szczegółowe wytyczne zostaną zamieszczone na https://mfs-apply.eitfood.eu/):
- umiejętności komunikacyjne w języku angielskim (zrozumiałość leksykalna, płynność, wkład w strukturyzację rozmowy, umiejętność wykorzystania strategii komunikacyjnych),
- potencjał przedsiębiorczości (kreatywność, umiejętność radzenia sobie w trudnych lub stresujących sytuacjach, umiejętność radzenia sobie z wieloznacznością, umiejętność krytycznego myślenia),
- wiedza o systemie żywnościowym (ogólna wiedza o branży spożywczej, świadomość problemów społecznych związanych z żywnością i żywieniem, specyfika produkcji żywności, przetwórstwa i produktów spożywczych).
Lista rankingowa jest tworzona na podstawie sumy punktów z obu etapów kwalifikacji.
Maksymalna liczba punktów do zdobycia na dwóch etapach: 100.
Minimalna liczba punktów ogłoszona jest na stronie konsorcjalnej https://mfs-apply.eitfood.eu
Etap III Postępowanie kwalifikacyjne na Uniwersytecie Warszawskim
Na podstawie punktów zdobytych w postępowaniu konsorcjalnym sporządzana jest lista rankingowa według malejącej liczby punktów, na podstawie której kandydaci będą kwalifikowani na studia na Uniwersytecie Warszawskim w ramach obowiązującego limitu miejsc.
Terminy
Ogłoszenie wyników: 22 lipca 2024 r.
Przyjmowanie dokumentów:
- I termin: 24-25 lipca 2024 r.
- II termin (w przypadku niewypełnienia limitu miejsc w pierwszym terminie): 21-23 sierpnia 2024 r.
- III termin (w przypadku niewypełnienia limitu miejsc w pierwszym terminie): 28-30 sierpnia 2024 r.
- kolejne termny wyznaczone przez komisje rekrutacyjną
Powyższe terminy odnoszą się do rejestracji w systemie IRK UW i dotyczą wyłącznie osób, które chcą podjąć studia na Uniwersytecie Warszawskim oraz pomyślnie przejdą postępowanie kwalifikacyjne na etapie konsorcjalnym. W celu przystąpienia do postępowania kwalifikacyjnego w konsorcjum kandydaci rejestrują się i składają wnioski zgodnie z terminarzem i zasadami opisanymi na stronie: https://mfs-apply.eitfood.eu/.
Opłaty
Opłata za wydanie legitymacji studenckiej (ELS)
Studia są płatne - wysokość opłat za studia
Wymagane dokumenty
Lista dokumentów wymaganych do złożenia w formie papierowej w przypadku zakwalifikowania na studia
Dodatkowe informacje
Znajdź nas na mapie: Wydział Zarządzania